Rafaël De Swerts

architect

 

 

 

 
 
 
Tijdens mijn opleiding als architect kreeg ik maar geen antwoord op de vraag hoe het komt dat we ons zo goed en harmonisch voelen op bepaalde plaatsen en in bepaalde gebouwen, terwijl we op andere plaatsen een zeer onaangename energie ervaren.
Sommige plekken hebben iets grauw, koud, leeg,… je wil er niet lang blijven.
Andere plekken voelen heel goed aan. Je zou er een een hele tijd willen vertoeven.
Toen ik destijds door Frankrijk, Italië en Spanje reisde, werd ik steeds aangetrokken door kathedralen, kerken of kapelletjes, waar ik telkens een enorme rust ervaarde.

In mijn persoonlijke zoektocht was de antroposofische architectuur van Steiner een eerste openbaring:
na jarenlange verdieping en een bezoek aan Dornach in Zwitserland begon ik stilaan gewaar te worden en te beseffen dat elke kleur, elke vorm, elk materiaal een eigen trilling en een eigen energetische uitstraling heeft.
Ik bemerkte toen dat juist deze energetische kwaliteit (de typische eigen frequentie van elke kleur, vorm, materiaal,…) voor een groot stuk de aangename of minder aangename uitstraling van een ruimte mee bepaalt.

Via de antroposofische benadering kwam ik terecht bij de Chinese feng shui en later bij de Indische Vastu of Vaastu. Twee benaderingen of levensbeschouwingen waarbij men de ruimte en de omgeving zo harmonisch mogelijk wil afstemmen op de mens die er verblijft.
Het voordeel van Feng Shui en Vastu (t.o.v Steiner’s antroposofische benadering) is dat je op een zeer concrete en kernachtige manier beseft hoe ons universum in elkaar zit en dat je dit ook eenvoudig deelachtig kan maken voor anderen.
Feng Shui en Vastu laten zien hoe we hier op aarde altijd te maken hebben met opladende en afladende krachten, met ondersteunende en tegenwerkende energieën. Feng Shui en Vastu leren ons hoe we deze energieën optimaal kunnen toepassen in onze gebouwen. Zij kunnen ons bovendien het relatieve van vorm en energie doen inzien en ons bovenal bewust laten worden van de diepere onderliggende essentie.

Via bijkomende opleidingen in de radiësthesie, woonbiologie, bouwbiologie en geobiologie, o.a. in België (Archibo-Biologica Instituut) en in Nederland (Oiko-Biologica Instituut), kon ik al mijn opgedane ervaring nu toetsen, nameten en verifiëren. Dit via het werken en meten met de Lecher-antenne en met elektrische, magnetische en elektronische meettoestellen.

 

Reizen naar o.a. Frankrijk, Spanje, Amerika, maar vooral naar India waar Vastu voor vele mensen deel uitmaakt van hun dagelijks leefpatroon, hebben mij heel veel bijgebracht.
De interacties met zo vele mensen via Feng Shui en Vastu-adviezen, via biosaneringen, via voordrachten, hebben mijn bewustzijn sterk verruimd en verrijkt.
Het is boeiend om een steeds dieper inzicht te krijgen in de altijd voortdurende wisselwerking tussen de omgevingsenergieën en het eigen bewustzijn: zo maakt de omgeving enerzijds dingen in ons wakker, die ons weer dichter bij onszelf kunnen brengen; anderzijds kunnen wij met ons bewustzijn onze omgeving mooier en 'stralender' maken.
Ik ben heel dankbaar dit telkens te mogen ervaren, mee te beleven samen met zoveel mensen.

  Curriculum:
1984: Einddiploma architectuur aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas te Gent.
1985 - 1994: Samenwerking met architect Marc Peeren: ontwerp van woningen, kantoren, school- en postgebouwen, bejaardencomplexen, service-flats,...
1987: Start meubel en design-productie, met deelname aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
1994: Oprichting en opening Kafétee te Gent: ontbijtcafé en lunchrestaurant, platform voor Belgische designers: elke tafel, stoel, verlichtingselement, vaas, decoratieobject wordt door telkens een ander Belgische ontwerper of designer gecreëerd. Om de 6 maanden kan het publiek nieuwe creaties bewonderen, uittesten en beleven.
1995: Uitgave van 'Kafétee'-servies en organisatie tentoonstelling '40 visies op servies' in samenwerking met Royal Boch en 40 kunstenaars/architecten/grafici/ontwerpers waaronder Hilde Daem & Paul Robbrecht, Christian Kieckens, Bob Van Reeth, Christophe Coppens, Gerda Dendooven, Patrick Hoet, David Huycke, Hans Weyers,...
1996: Organisatie van wedstrijd en tentoonstelling 'Hoe zit het ?', met nieuwe creaties van Vlaamse stoelontwerpen, in samenwerking met VIZO.
1997: In productiename van Kafétee-servies van Bob Van Reeth door Royal Boch.
Organisatie tentoonstelling 'Nieuw licht op koffie !' met creaties van eigenzinnige luchters door Belgische ontwerpers in samenwerking met Illy.
1998: Afsluiting Kafétee-periode.
Volledige toespitsing op biosanering & ontstoring, Feng Shui, Vastu & energetisch advies.
1999: Start voordrachten in heel Vlaanderen omtrent: gezonder wonen, biosaneren, Feng Shui, Vastu, elektrosmog, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, kleur in je interieur, ...
2006: Ontwikkeling van het SUNIAM-biosaneringssysteem.
In produktiename van de SUNIAM-polers en de K-chips.
 
 

Rafaël De Swerts
Pilaarstraat 22
9820 Schelderode
Belgium

Gsm: +32(0)471 / 621 115
BTW: BE0587 800 501
info@rafaeldeswerts.be